Open Academy

Τι προσφέρει η Τέχνη στα παιδιά μας;

«Η Τέχνη ήταν πάντα το όπλο του ανθρώπου απέναντι στα υλικά πράγματα που απειλούσαν να αφανίσουν το πνεύμα του».
Αντρέι Ταρκόφσκι
Η Τέχνη είναι ζωντανός οργανισμός, μας ξυπνά αισθήσεις και συναισθήματα που καλά καλά κι εμείς οι ίδιοι καμιά φορά δε μπορούμε να αντιληφθούμε με τη λογική και μεταξύ άλλων ιδιοτήτων που έχει είναι θεραπευτική για τη ψυχή και το πνεύμα.

Με την Τέχνη σε κάθε μορφή της, συμβαίνει κάτι μαγικό: Αποκτάμε μαζί της μια σχέση δυναμική πριν καν ακόμα γεννηθούμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζωή του παιδιού ξεκινάει, όσο οξύμωρο κι αν φαντάζει, πριν τη γέννησή του. Τα ερεθίσματα που δέχεται η μητέρα, μοιραία, διαβιβάζονται στο έμβρυο, ειδικά τα ηχητικά. Συγκεκριμένα, μέσω της μητέρας εγγράφεται μέσα στο παιδί ο ρυθμός, η μελωδικότητα και η μουσικότητα μπορεί να εξελιχθεί σε αγάπη για τη μουσική.

Δεν είναι τυχαίο λίγο αργότερα που όλοι οι άμεσα σχετιζόμενοι ειδικοί με το παιδί, φροντιστές, παιδίατροι, δάσκαλοι, παιδοψυχολόγοι μιλάνε στους γονείς διαρκώς για το πόσο σημαντικό είναι το παιδί να είναι σε επαφή με την Τέχνη με κάθε τρόπο και αυτό διότι έχει πολλαπλά οφέλη και για το ίδιο το παιδί και τη ζωή του, αλλά και για τις σχέσεις που σταδιακά αναπτύσσει.
Write your awesome label here.

Η Τέχνη σε κάθε έκφανσή της μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκφραστεί, να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και την αγάπη που έχει και δείχνει στον εαυτό του, να αναπτύξει την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα, την αντίληψη, την αυτοπεποίθηση, την επιμονή, την υπομονή του και βέβαια τη συνεργασία, αφού μέσω αυτής μαθαίνει με έναν τρόπο υγιή να λειτουργεί δημιουργικά μέσα σε ομάδες.

Η επαφή των παιδιών με την Τέχνη μπορεί να τα οδηγήσει στο να ανακαλύψουν, να συναισθανθούν, να ακούσουν, να προβληματιστούν και βέβαια να συνυπάρξουν με τον άλλο, με τον οποιονδήποτε άλλο αρμονικά, καταργώντας το φόβο, την απόσταση, τις άμυνες. Το σημαντικότερο όλων; Τους δίνει το πιο δημιουργικό και ευχάριστο βήμα να ανακαλύψουν, να αγκαλιάσουν και να συνδεθούν βαθιά με τον εαυτό τους.

Θα μπορούσαμε για ώρες, σε αμέτρητες αράδες να αναλύσουμε τα χίλια δυό οφέλη που έχει η Τέχνη για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους, όμως αυτό το κάνει καλύτερα η ειδικός, η Ιστορικός Τέχνης Μαρία Αθανασέκου στο online course της «Art Therapy – Οι “πρώτες βοήθειες” της τέχνης». Στο μάθημα αυτό, μεταξύ άλλων ανακαλύπτουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της Τέχνης, αλλά και πως μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο άμεσα αν μάθουμε να τη «διαβάζουμε» διαφορετικά! Το online course μπορείς να δεις εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις