Open Academy

«Γιατί δε λες ανοιχτά ότι είσαι gay;»

Σε μια ιδανική κοινωνία, οι άνθρωποι δε ντρέπονται για την ταυτότητά τους, για το είναι, τα συναισθήματά τους. Σε μια ιδανική κοινωνία οι άνθρωποι δεν φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά, να υψώσουν αν χρειαστεί τη φωνή τους, να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, την αγάπη τους.

Σε μια ιδανική κοινωνία οι άνθρωποι εκφράζονται, δημιουργούν μαζί χωρίς όρια, ερωτεύονται, κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου φανερά, φιλιούνται δυνατά, αγκαλιάζονται σφιχτά στις πλατείες, στους δρόμους, στα στενά.

Σε μια ιδανική κοινωνία οι γονείς, στο άκουσμα του «είμαι gay» από το παιδί τους, δεν το διώχνουν απ’ το σπίτι κλοτσηδόν… Αλλά δυστυχώς, δε ζούμε –τουλάχιστον ακόμα- σε αυτήν την ιδανική κοινωνία και η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά ακόμα βήματα για να φτάσουμε έως εκεί.



Write your awesome label here.
Αν πρόσφατα κάποιος φίλος, ή φίλη σου έκανε το coming out του/της σε σένα και εσύ με συγκίνηση βαθιά αποκρίθηκες «Ειλικρινά, είμαι περήφανη για σένα και να σου πω… ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται να το κρύβεις, δεν είναι κακό… Γιατί δε λες ανοιχτά ότι είσαι ομοφυλόφιλ@; Εγώ είμαι μαζί σου!», τότε ίσως είναι σημαντικό να μοιραστούμε τα παρακάτω μαζί σου:

Πολλοί άνθρωποι δεν αποκαλύπτουν ότι είναι gay γιατί…

  • Έχουν συνηθίσει να μη μιλούν για τον εαυτό τους, αφού στα χρόνια συνήθισαν να «κρύβονται»
  • Ανησυχούν ότι θα ντροπιάσουν την οικογένειά τους και θα στεναχωρήσουν βαθιά τους γονείς τους
  • Φοβούνται την κοινωνική απαξίωση
  • Ανησυχούν ότι το coming out τους θα χαλάσει τις φιλικές και γενικότερα τις κοινωνικές τους σχέσεις
  • Πολλές φορές και οι ίδιοι δεν το έχουν παραδεχτεί ακόμα στον εαυτό τους

Με λόγια απλά, έχουν την αίσθηση ότι απειλείται η θέση τους στον κόσμο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουν αρκετά σοβαρούς λόγους να δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό. Εξαιτίας των παραπάνω, ο φόβος και η ντροπή έχουν γίνει δεύτερη φύση τους, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούν τον κίνδυνο, δεδομένο.
Αν θέλεις κι εσύ με τρόπο περιεκτικό και συνάμα εύστοχο να μάθεις τα πάντα για τον κόσμο των ομόφυλων σχέσεων και τι τις κάνει διαφορετικές από τις ετερόφυλες σχέσεις, αν θες να κατανοήσεις τις διαφορές μεταξύ του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, αν είσαι γονέας και θες να μάθεις τους καλύτερους τρόπους  να διαχειριστείς με γνώση και κατανόηση την ομοφυλοφιλία, το online course του Λύο Καλοβυρνά, σε αφορά. 
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις