Open Academy

Ακους για να ακούσεις, ή… για να μιλήσεις;

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια κουβέντα με το συνεργάτη μας, τη μαμά μας, το σύντροφό μας έχουμε την αίσθηση ότι «δεν ακούν, απλά θέλουν να μας πουν την άποψή τους». Αντίστοιχα, πολλές φορές το ίδιο πράγμα κάνουμε και εμείς, όταν μέσα μας σκάει μύτη ο «επικριτικός γονέας» ή η φωνή του «ξέρω τι θα μου πει, ας προετοιμαστώ για την επόμενη τοποθέτησή μου».

Τα παραπάνω μας είναι αρκετά γνωστά από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε και η αλήθεια είναι πως αποτελούν ένα τεράστιο Χ στο πεδίο της Τέχνης της Επικοινωνίας: α) προβλέπουμε τι θέλει να πει ο συνομιλητής μας, β) διακόπτουμε γ) κάνουμε εσωτερικό διάλογο δ) παράλληλα σκεφτόμαστε άλλα πράγματα που θυμίζουν την κατάστασή του. Τελικά… ακούμε; Κι αν ακούμε… ακούμε για να ακούσουμε, ή ακούμε για να απαντήσουμε;


Write your awesome label here.
Η αληθινή επικοινωνία συμβαίνει όταν δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτό που πολύ ωραία αναλύει ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας και ονομάζεται «Ροή». Στην κατάσταση αυτή της ροής, οι λέξεις βγαίνουν φυσικά, ελεύθερα και χωρίς βιασύνη από τον πομπό και ο δέκτης τις δέχεται - ακούει με σεβασμό, ενσυναίσθηση και καλή πρόθεση. Η προσήλωσή του φυσικά είναι στο κάθε τι που ακούει και χωρίς δεύτερες σκέψεις αν η ροή οδηγεί σε ένα δημιουργικό ping pong παράθεσης θέσεων και ερωτοαπαντήσεων, τότε η μαγεία ξεκινά.

Ένας καλός ακροατής και εν δυνάμει ομιλητής ακούει ενεργητικά, εστιάζει την προσοχή του σε όσα λέγονται και σε όσα δε λέγονται –μέσω της εξωλεκτικής επικοινωνίας-, είναι ανοιχτός στο να μάθει το νέο, το διαφορετικό και βέβαια δεν κάνει προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Η επικοινωνία, δε χρειάζεται έπαρση. Χρειάζεται καλό αυτί! Φυσικά ένας καλός ακροατής δε διακόπτει. Φυσικά, ένας καλός ακροατής απολαμβάνει τις λέξεις του συνομιλητή του και είναι στο απόλυτο παρόν.

Η Τέχνη της Ρητορικής, η Τέχνη της καλής Eπικοινωνίας, η Τέχνη του συνδιαγέλλεσθαι πόσο μάλλον στην digital εποχή που βρισκόμαστε και όλα «γράφονται» και καταγράφονται είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, είτε είμαστε δημόσιοι ομιλητές, Team Managers, Coaches, ή απλά θέλουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με το παιδί μας, τον συνεργάτη μας, έναν πελάτη μας.

Καλές πρακτικές και τεχνικές της Ρητορικής για να γίνετε ακαταμάχητοι ομιλητές, ακροατές –ω ναι, αυτά πάνε μαζί!- αλλά και για να γίνει ο λόγος σας αληθινά επιδραστικός, ανακαλύπτετε στο νέο online course της Open Academy με τον Μανώλη Πολυχρονίδη «Η Τέχνη της Ρητορικής: 3 κανόνες για να αλλάξεις επίπεδο επικοινωνίας». Αν όλα τα παραπάνω σας αφορούν, τίποτα δε σας σταματά. Το course μπορείτε αμέσως να δείτε εδώ!
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις