Open Academy

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού: Οι «ύποπτες» ενδείξεις

Σε περίπτωση που περνάτε αρκετό χρόνο μακριά από το παιδί σας λόγω εργασίας και φορτωμένου προγράμματος και το ίδιο περνά περισσότερες ώρες στον παιδικό σταθμό, με μια babysitter, κάποιον συγγενή, ή με ένα έμπιστο φιλικό σας πρόσωπο, είναι λογικό να ανησυχείτε για την ασφάλειά του. Οι ειδήσεις που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ανά τον κόσμο και ειδικά με την έξαρση του διαδικτύου, όσο περνά ο καιρός γίνονται όλο και περισσότερες και εσάς η ανησυχία σας μεγαλώνει.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα που η «σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» μπορεί να φαντάζει ένας ακραίος φόβος, για κάποιες οικογένειες είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία μπορείτε να «διαβάσετε» στη στάση του παιδιού σας προκειμένου να αντιλήφθητε αν με οποιοδήποτε τρόπο απειλείται, φοβάται, ή στο καλύτερο σενάριο, νιώθει ασφαλές.

Write your awesome label here.

Ένα παιδί το οποίο έχει υποστεί πάσης φύσεως κακοποίηση, μπορεί:

  • Να σωπαίνει και να κλείνεται στον εαυτό του
  • Να εμφανίζει απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του (πχ. ένα ήπιο παιδί μπορεί ξαφνικά να γίνει έντονα επιθετικό ή ένα ιδιαίτερα κοινωνικό παιδί να εμφανίζει τάσεις απομόνωσης)
  • Να παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο ή να μη θέλει να κοιμηθεί μόνο του
  • Να μοιάζει διαρκώς ανήσυχο, αγχωμένο ή και καχύποπτο σαν κάτι κακό να έχει συμβεί
  • Να παραπονιέται για έντονο πονοκέφαλο ή στομαχόπονο
  • Να χάσει την όρεξή του για φαγητό
  • Να φοβάται ξαφνικά κάποιον «σημαντικό άλλο» που είναι αρκετά κοντά του ή το προσέχει
  • Να μιλά πονηρά, με σεξουαλικά υπονοούμενα
  • Να ζωγραφίζει ερωτικές αναπαραστάσεις


Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ενδέχεται να είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αναγνωρίζοντας κάποια από τα παραπάνω σημάδια, καλό είναι να απευθυνθείτε
άμεσα σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σας δώσει οδηγίες και σημαντικές κατευθύνσεις.

Σε περίπτωση που το φαινόμενο της Σεξουαλικής Βίας πάσης φύσεως είναι κάτι που σας αφορά και θέλετε να αποκτήσετε εξειδικευμένες γνώσεις μέσα από ψυχιατρικά δεδομένα με τρόπο απλό και κατανοητό, μπορείτε να δείτε το Μάθημα «Σεξουαλική Βία» που προσφέρει ο Δρ. Ορέστης Γιωτάκος εδώ


Μεταξύ άλλων, το Μάθημα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών τους. 

Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις