Open Academy

«Όχι μαμά, δε θέλω να φάω!»

«Πέρασες καλά;», «Είπες μάθημα;», «Έφαγες το κολατσιό σου;», «Να μαγειρέψω κάτι;».

Αν κάτσουμε και το σκεφτούμε όλες οι παραπάνω ερωτήσεις με τον τρόπο που είναι διατυπωμένες, απαντώνται απλά με ένα «ναι» ή «όχι». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν το μικρό μας θέλει να εκφραστεί ελεύθερα, να μας πει παραπάνω πράγματα για μια εμπειρία του, ή να μας μιλήσει για τα συναισθήματά του, τότε εμείς… δυστυχώς, δεν του δίνουμε βήμα. Μπορεί να αλλάξει αυτό; Φυσικά. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλλαγή περνάει από… τη γλώσσα μας!

Η διατύπωση των ερωτήσεων πρόκειται για το βασικό μέσο επικοινωνίας μας με τα παιδιά. Όταν οι ερωτήσεις που τους κάνουμε είναι «κλειστές» (απαντώνται δηλαδή με «ναι» και «όχι») τότε τα περιθώρια έκφρασής τους στενεύουν, αφού οι ερωτήσεις αυτές δεν αποκαλύπτουν τίποτα από τις πλούσιες ιδέες τους μιας και απαντώνται γρήγορα χωρίς να χρειάζονται πολλή σκέψη. Επιπλέον, οι «κλειστές» ερωτήσεις δημιουργούν την πεποίθηση στα παιδιά ότι ο ενήλικας -εκπαιδευτικός ή γονιός- επιθυμεί να λάβει μια συγκεκριμένη απάντηση, κάτι το οποίο σμικραίνει ακόμα περισσότερο τη διάθεσή τους να εκφραστούν.
Write your awesome label here.

Αν πάμε ένα βήμα πίσω και συλλογιστούμε ποιο το νόημα του να θέτουμε στα παιδιά μας ερωτήσεις, η απάντηση είναι μια: Θέλουμε να αποκαλύψουμε τις σκέψεις τους σχετικά με το τι τους αρέσει, πώς περνούν στην καθημερινότητά τους, τι νιώθουν για το σχολείο και τους φίλους τους, ποιες είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι προτιμήσεις τους και πολλά, πολλά ακόμα. Εν ολίγοις, θέλουμε να τους δώσουμε βήμα έκφρασης, εξέλιξης του νου, εξέλιξης της δημιουργικότητας και φυσικά βήμα για μια ουσιαστική επικοινωνία με εμάς.

Στον αντίποδα λοιπόν των κλειστών ερωτήσεων, βρίσκουμε… τι άλλο;! Τις ανοιχτές. Αυτές που ξεδιπλώνουν τη σκέψη των παιδιών, αγκαλιάζουν τον κόσμο τους και ενισχύουν την έκφρασή τους. «Πώς τα πέρασες σήμερα στο σχολείο;», «Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό;», «Από πότε νιώθεις έτσι;», «Τι θέλεις να φάμε σήμερα;». Οι ανοιχτές ερωτήσεις καλλιεργούν τη σκέψη των παιδιών και τους δίνουν την ελευθερία να οργανώσουν την απάντησή τους όπως ακριβώς την ερμηνεύουν. Συνήθως ξεκινούν με πώς, τι, πότε, από πότε κλπ…


Στο online course «Ξενάγηση στο παιδικό μυαλό: Πως σκέφτεται το παιδί σου», η Κυριακή Μέλλιου, μεταξύ άλλων σπουδαίων γνώσεων και πρακτικών που μοιράζεται μαζί μας αναφορικά με τον μαγικό κόσμο των παιδιών, μας μιλά και για την τέχνη των ανοιχτών ερωτήσεων και μας εισάγει σε μια νέα νοοτροπία στην οποία κερδίζει η επικοινωνία με το παιδί μας αλλά και η μοναδική του ελεύθερη έκφραση. Περισσότερα για το online course αυτό, μπορείς να δεις εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις

Δημιουργήθηκε με