Open Academy

Mindful Eating: Τώρα απολαμβάνεις!

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να καταβροχθίζει το φαγητό του σα να μην υπάρχει αύριο σε συνθήκες έντονου στρες; Πόσες φορές σε συνέχεια αυτού σκέφτηκες «Πω πω… τι λαιμαργία με έπιασε ξαφνικά, σα να είχα να φάω δέκα χρόνια έκανα!». Πόσες φορές σε συνέχεια της ίδια αυτής σκέψης ήρθε και κόλλησε η επόμενη: «Χμμμ… ούτε που κατάλαβα τι έφαγα. Σα να μην έχω καν γεύση. Κι όμως έχω σκάσει!». Πόσες φορές, επίσης, όλα αυτά καταλήγουν στο «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό. Θέλω επιτέλους να απολαμβάνω ό,τι τρώω σε κάθε συνθήκη!».

Σου έχει συμβεί; Σε ποιον δεν έχει συμβεί! Κι αν ακόμα αναρωτιέσαι… φυσικά και υπάρχει λύση και στη διαρκή μάχη με τη ζυγαριά αλλά και στο να σταματήσουν όλα αυτά τα δυσάρεστα και ενοχικά συναισθήματα που προκύπτουν εξαιτίας της τοξικής σχέσης που ενδεχομένως να έχεις με το φαγητό. Η λύση ακούει στο όνομα «Mindful Eating», ή αλλιώς Ενσυνείδητη Διατροφή, την οποία ουκ ολίγοι έχουν παρομοιάσει με την Ευτυχία αποτυπωμένη στο πιάτο!
Write your awesome label here.
Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ, πότε αισθάνεσαι διατροφικά Ευτυχία; Όταν αισθάνεσαι πλήρης, όταν το φαγητό σου ικανοποιεί τον ουρανίσκο αλλά και τα γούστα σου και, φυσικά, όταν μέσω αυτού ενδυναμώνεσαι για να προχωρήσεις τη ζωή σου θα μας πεις. Και ξέρεις τι; Έχεις δίκιο. Τι μας εμποδίζει αλήθεια, από το να είμαστε διατροφικά ευτυχισμένοι, αφού ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει για εμάς; Ίσως να είναι ο χρόνος… ίσως να είναι οι έντονοι ρυθμοί που μας σπρώχνουν σε διατροφικές παγίδες, ίσως πάλι να μην το έχουμε σκεφτεί πολύ αυτό, ίσως απλά δεν έχουμε τους τρόπους για να το πετύχουμε. Κι όμως υπάρχουν. Και είναι πολλοί!

H ενσυνείδητη διατροφή είναι αυτή η προσέγγιση στη διατροφή που αφορά όλες τις πλευρές της σχέσης μας με το φαγητό: Το πώς τρώμε, το γιατί τρώμε, το πότε τρώμε, το πού τρώμε, το τι επιλέγουμε να τρώμε. Όσο πιο καθαρά ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας, όσο στενότερη επαφή έχουμε συνειδητά με τον οργανισμό μας και τα «θέλω» του, όσο περισσότερο εστιάζουμε στην αποδοχή της εικόνας του σώματός μας ακριβώς όπως είναι και όχι σε αυτή που με βάση ένα κάρο απαρχαιωμένα πρότυπα «θα έπρεπε να είναι», τόσο περισσότερο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο μας, το Mindful Eating. Και όπως πολλοί λένε… δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να το πετύχεις!
Στην Open Academy έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Κωνσταντίνο Ζερβό, Διατροφολόγο με ειδίκευση στην ψυχολογία της διατροφής, ο οποίος μας εισαγάγει σε όλα τα «μυστικά» του Mindful Eating και φυσικά μας δείχνει το δρόμο με τρόπους πρακτικούς το πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε ώστε να ζούμε μια ζωή με αρμονία και… υγεία. Περισσότερα για το online course του Κωνσταντίνου Ζερβού «Η Ενσυνείδητη διατροφή βήμα βήμα» μπορείς να δεις εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις