Apr 1 / Open Academy

Για τα επόμενα είκοσι λεπτά αγνόησε τον εαυτό σου!

Προετοιμάζεις μια παρουσίαση για τη δουλειά σου. Το public speaking δεν είναι το φόρτε σου, όμως για ακόμα μια φορά προσπαθείς, βάζεις κάτω όλα τα δεδομένα, παίρνεις τις ανάσες σου για να προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα, σου λες στον καθρέφτη λόγια εμψυχωτικά και μπράβο σου! Η αλήθεια είναι πως είσαι σε πολύ καλό δρόμο μόνο που προσπαθείς. Η μισή «δουλειά» έχει ήδη γίνει.

Ο δημόσιος λόγος, είτε αφορά σε μια παρουσίαση στη δουλειά, είτε μια ομιλία, είτε μια κουβέντα με τους συναδέλφους σου γύρω από ένα σημαντικό θέμα στο οποίο εκθέτετε τις απόψεις σας, είναι επικοινωνία. Και η επικοινωνία, ως γνωστόν, είναι μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα για την εργασία αλλά και τη ζωή μας γενικότερα, η οποία μας διευκολύνει, μας κάνει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να γινόμαστε σαφείς, να έχουμε καλύτερες σχέσεις παντού και… ευτυχώς για όλες και όλους μας καλλιεργείται, αρκεί να το επιλέξουμε.
Write your awesome label here.

Το γνωρίζεις καλά ότι οι ομιλίες μπροστά σε κοινό και οι παρουσιάσεις γενικότερα είναι εξαιρετικά συνηθισμένες στους χώρους εργασίας. Την ίδια στιγμή, το τρακ, ο φόβος του κοινού (ακόμα κι αν πρόκειται για τους πιο στενούς σου συνεργάτες), είναι από τα πιο δύσκολα συναισθήματα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Τι κάνουμε εδώ λοιπόν; Αγνοούμε τον εαυτό μας!

Σκεφτείτε το απλά… Για να μας ζητηθεί να κάνουμε μια παρουσίαση τα τινά είναι δύο: Είτε είμαστε πολύ καλοί γνώστες του πεδίου μας και χρειάζεται να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας, είτε χρειάζεται να αναγνωριστεί η δουλειά μας και το ποιοι είμαστε. Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν εδώ; Ότι το γνωστικό πεδίο το «έχουμε» και άρα αυτό είναι και το «όπλο» που θα χρησιμοποιήσουμε για να εκτοξεύσουμε την ομιλία μας και να εκτοξευτούμε και εμείς. Τι σημαίνει αυτό: Κάνουμε focus στο αντικείμενο της ομιλίας μας, όχι σε εμάς.

Όπως ακριβώς υποστηρίζει η Ζωζέτα Μηλιοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος: «Κανείς δεν μας φώναξε επειδή είμαστε «εμείς». Δεν ωφελεί να επικεντρωθούμε στο πρόσωπό μας, στα ρούχα μας, στην ανάγκη να δείχνουμε σοβαροί, χαρούμενοι ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που αξίζει είναι να επικεντρωθούμε στο αντικείμενο για το οποίο μιλάμε. Αγνοούμε τον εαυτό μας, κι έτσι, θα τον αγνοήσουν και τα άλλα άτομα».


Στο πρώτο μέρος του online course «Επικοινωνία #not» η καταξιωμένη Ζωζέτα Μηλιοπούλου, μεταξύ άλλων μας δίνει πρακτικές συμβουλές για να επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα υπό δύσκολες συνθήκες στη δουλειά και μας χαρίζει απλόχερα tips για να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για μία ομιλία ή παρουσίαση. Αν όλα τα παραπάνω σε αφορούν και θέλεις να τα εξετάσεις σε βάθος αλλά και να γίνεις καλύτερη-ος μέσα από την τέχνη της επικοινωνίας, μην αργείς… Το «Επικοινωνία #not» είναι για σένα!
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις