Open Academy

Εξαρτήσεις: Μήπως έχεις χάσει τον έλεγχο;

Κάθε φορά που συζητάμε για εξαρτήσεις ο νους μας πηγαίνει στις ουσίες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, πιθανότατα τον τζόγο και αυτομάτως μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις όπως «Πω πω… πόσο δύσκολο φαντάζει αυτό που περνάει», ή «Πω… άσχημο πράγμα ο εθισμός. Μόνο αν συμβεί κάτι φοβερό και ταρακουνηθεί θα συνέλθει… δυστυχώς». Πράγματι, οι εξαρτήσεις είναι συνυφασμένες με τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, η αλήθεια όμως είναι ότι το κεφάλαιο αυτό… αποτελείται από ένα σωρό άλλες συνήθειες. 

Όταν κάνουμε λόγο για εθισμό ή εξάρτηση αναφερόμαστε σε μια σύνθετη ψυχοπαθολογική κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει σωματικά, συμπεριφοριστικά, γνωσιακά και ψυχικά συμπτώματα. Σίγουρα αυτό γίνεται αργά και σταδιακά και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι δύσκολο κανείς να το εντοπίσει, ακόμα και να το κατανοήσει. Η υπερβολική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, με τον υπολογιστή, τις οθόνες γενικότερα, τα social media, το σεξ έρχονται να προστεθούν σε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και, βέβαια, πάλι είναι μόνο το ένας μέρος, το οποίο σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται να εξεταστεί ενδελεχώς.
Write your awesome label here.
Πώς αλήθεια όμως μπορεί να καταλάβει κανείς σε όποιο επίπεδο, ότι έχει «χάσει τον έλεγχο»; Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι το αντικείμενο της εξάρτησης είναι αυτό που διαφοροποιεί τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η υπερβολική ενασχόληση ενός ατόμου με τα τυχερά παιχνίδια έχει ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρους του χρόνου του, την αλλαγή της συμπεριφοράς του, του τρόπου ζωής του, ενδεχομένως, την οικονομική του δυσχέρεια, την παραμέληση των υποχρεώσεων στο σπίτι κ.ά.

Στην περίπτωση, από την άλλη, της υπερβολικής ενασχόλησης με τον υπολογιστή, τις οθόνες, τα social media τα συμπτώματα, κατά κύριο λόγο, αφορούν στον ύπνο (έλλειψη), στο διαρκές αίσθημα κόπωσης, στην αδυναμία διαχείρισης χρόνου, κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, κάποια κοινά γνωρίσματα όλων των εξαρτήσεων έχουν να κάνουν με την απώλεια ελέγχου για το άτομο, την έλλειψη της υπομονής, την ακατάσχετη επιθυμία να βρίσκεται σε επαφή με το αντικείμενο της εξάρτησης και, βέβαια, την κοινωνική απομόνωση.
Στην Open Academy έχουμε τη χαρά να είναι κοντά μας η Κατερίνα Χλωροκώστα, Σύμβουλος Εξαρτήσεων & Συγγραφέας, η οποία μέσα από το online course της «Εξαρτήσεις: Ουσίες, διαδίκτυο, συνήθειες» μας αναλύει βήμα βήμα τον κόσμο των εξαρτήσεων και βέβαια μας βοηθά να αναγνωρίσουμε, να εντοπίσουμε, αλλά και να διαχειριστούμε τυχόν δικές μας εξαρτήσεις ή… «κολλήματα». Περισσότερα για το online course της μπορείς να δεις εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις