Open Academy

Χρεωστική, ή πιστωτική κάρτα;

Για πολλούς, ο κόσμος του χρήματος και των τραπεζικών εννοιών – συναλλαγών μπορεί να μοιάζει σωστό χάος, η αλήθεια είναι όμως πως όλα είναι θέμα γνώσης και η γνώση… ευτυχώς αποκτάται, μαθαίνεται, καλλιεργείται. Κανείς από εμάς δε γεννήθηκε με ντοκτορά στα οικονομικά και πολλές έννοιες ίσως φαντάζουν πολύπλοκες και δημιουργούν σύγχυση ειδικά σε κάποιον που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος, όμως κακά τα ψέματα, το χρήμα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε όλες και όλοι και είναι αναγκαίο, αν όχι απαραίτητο, να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς του «κανόνες» προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή μας.


Καθημερινά, κάνουμε συναλλαγές. Συναλλαγές με μετρητά, κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές, επιταγές κλπ. Το να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στη χρεωστική και την πιστωτική κάρτα, θα μας βοηθήσει σημαντικά ώστε να κάνουμε σοφές επιλογές στα οικονομικά μας. Όπως είναι ήδη γνωστό, και οι δύο κάρτες δουλεύουν με… παρόμοιους τρόπους. Είναι όμως ίδιες; Ναι, και οι δύο μπορούν να μας αγοράσουν υλικά αγαθά και οι δύο φέρουν το σήμα μεγάλων εταιριών πιστωτικών καρτών, όμως… η βασική τους διαφορά είναι το μέρος από το οποίο γίνεται η ανάληψη μετρητών στην εκάστοτε αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Εν ολίγοις… το ποιος πληρώνει!

Write your awesome label here.

Στην περίπτωση της πιστωτικής, η πληρωμή γίνεται από την τράπεζα, ενώ σε αυτήν της χρεωστικής γίνεται αυτόματα από τον λογαριασμό μας. Πολύ εύλογο θα ήταν να έχουμε κατά νου τις χρεωστικές κάρτες σαν… ψηφιακές επιταγές. Ουσιαστικά, συνδέονται με τον λογαριασμό μας στην τράπεζα και τα χρήματα εκταμιεύονται τη στιγμή που γίνεται κάποια συναλλαγή. Αντίθετα, οι πιστωτικές κάρτες έχουν ένα Χ διαθέσιμο ποσό, το οποίο δεν έχει τόκο στην περίπτωση που ο μηνιαίος λογαριασμός της πιστωτικής πληρώνεται στην ώρα του και αντί με τον λογαριασμό μας, είναι συνδεδεμένες απευθείας με την τράπεζα, η οποία και εξέδωσε την κάρτα. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν όταν χρησιμοποιούμε μια πιστωτική κάρτα είναι ότι ο εκδότης πληρώνει τον έμπορο και ουσιαστικά εμείς… χρωστάμε και οφείλουμε να πληρώσουμε τον εκδότη.


Αναλόγως τις ανάγκες και τον οικονομικό μας προγραμματισμό μπορούμε να επιλέξουμε και ποια θα χρησιμοποιήσουμε την εκάστοτε στιγμή. Το σημαντικότερο όλων είναι να γνωρίζουμε αφενός τις βασικές τους διαφορές, αφετέρου ότι και στη χρήση της μιας και της άλλης ενέχουν κίνδυνοι, τους οποίους μπορούμε να προβλέψουμε και φυσικά να προστατέψουμε εμάς και τα οικονομικά μας.

Περισσότερα σχετικά με τις κάρτες, τις συναλλαγές, τα δάνεια και τον κόσμο των τραπεζών, αλλά και του χρήματος γενικότερα μπορείτε να ανακαλύψετε στο Μάθημα της Business & Financial Coach Σοφίας Τσώλη,  «Όσα θέλεις να μάθεις για την τράπεζα: Συναλλαγές, κάρτες, δάνεια» το οποίο θα βρείτε εδώ ώστε να επιχειρείτε με… σοφία αλλά και να ζείτε με αρμονία σε αυτόν τον κόσμο όπου καλώς ή κακώς… το χρήμα είναι παντού (και σκοπός είναι να μένει και στην τσέπη μας!).
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις