Sep 9 / Open Academy

Πως η φιλοσοφία του Σενέκα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας;

Γράφει η Άννα Πολυχρονίδου,

Ποια είναι τα εμπόδια που απομακρύνουν τον ανθρώπινο νου από τον δρόμο της ευτυχίας; Η ματαιοδοξία, η ανασφάλεια, το κυνήγι της δόξας, των χρημάτων, η μόνιμη μάχη με το ανικανοποίητο «εγώ», ο φόβος για το «τι θα πουν οι άλλοι».

Όλα αυτά τα προβλήματα ακούγονται τόσο σύγχρονα κι όμως οι απαντήσεις έχουν δοθεί αιώνες πριν μέσα από την φιλοσοφία των Στωικών. Πιο συγκεκριμένα το έργο του Σενέκα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη διαμόρφωση της σκέψης και την καθοδήγηση της ζωής μας.

Με τη φιλοσοφία του, μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής με σθένος και αποφασιστικότητα. Η θέληση, αποτελεί τον πυρήνα της ανθρώπινης δύναμης και της επίγνωσης και τη βάση που διαμορφώνει την πραγματικότητά μας.

 «Αν θέλεις πραγματικά να ξεφύγεις από τα πράγματα που σε ενοχλούν, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να βρίσκεσαι σε ένα διαφορετικό μέρος, αλλά να είσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος»

Υποστηρίζει ότι η προσωπική αλλαγή είναι καίρια για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων δυσκολιών. «Δεν είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα που εμποδίζουν την προσπάθεια, αλλά το αντίστροφο: επειδή δεν προσπαθούμε, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Συχνά, η ανησυχία πηγάζει από το παρελθόν ή το μέλλον.

Ο Σενέκας, υπογραμμίζει τη σημασία του τώρα και της παρούσας στιγμής. Ασπάζεται την  ιδέα του “αμετάκλητου“, δηλαδή το να μπορούμε να αποδεχτούμε τα πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να εστιάσουμε σε αυτά  που μπορούμε να επηρεάσουμε και να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά.

«Ποια είναι η ευτυχισμένη ζωή; Είναι η ηρεμία του νου και η διαρκής γαλήνη»

Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Με το «να αντιλαμβάνεσαι την κάθε ημέρα ως μία ζωή» κάτι το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της επιλογής μας. Πιστεύει ότι «το να μάθει κανείς πώς να ζει απαιτεί μια ολόκληρη ζωή και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε  χωρίς να σκεπτόμαστε τι κάνουμε και γιατί».

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μας δημιουργεί περισσότερο πόνο ή άγχος. «Υποφέρουμε πολύ περισσότερο από τη φαντασία μας παρά από την πραγματικότητα».

Η προσέγγιση αυτή μας καλεί να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας και να μην επιτρέπουμε να εισχωρεί στη ζωή μας υπερβολική ανησυχία η οποία δημιουργεί περισσότερο πόνο.

Ο Σενέκας υποστηρίζει ότι η τύχη δεν είναι απλά θέμα τυχαίων γεγονότων, αλλά εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Πιστεύει ότι η επιτυχία είναι ένας συνδυασμός προετοιμασίας και αντιμετώπισης των ευκαιριών.

«Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει, όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία»

Σύμφωνα με τον Σενέκα λοιπόν, η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη είναι στα χέρια μας. Ο Σενέκας προωθεί την ιδέα ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ευτυχία μέσα από τον έλεγχο του πως αντιμετωπίζουμε τις διάφορες πτυχές της ζωής.

Εσύ τι πιστεύεις;

Πηγή: magicme.gr


Αν κι εσύ πιστεύεις ότι όλα ξεκινούν από μέσα μας, από την προσωπική μας ισορροπία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, τότε ίσως τα online courses της Open Academy με επίκεντρο το Well Being είναι για ΣΕΝΑ! Μπορείς να τα δεις αμέσως ΕΔΩ

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις

Δημιουργήθηκε με