Open Academy

Το μαγικό κλειδί της οργάνωσης

Επιστρέφεις στο σπίτι. Οι δείκτες του ρολογιού αγγίζουν ώρα δέκα. Τι μέρα κι αυτή! Θέλεις απλά να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντουζ και να βουλιάξεις με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στον καναπέ δίχως αύριο και… ανοίγεις την πόρτα. Και… το χάος! Τα ασιδέρωτα εδρεύουν στον καναπέ που τόσο ποθείς να βουλιάξεις, η τραπεζαρία είναι γεμάτη από σκόρπια αντικείμενα, περιοδικά, βιβλία και κάτι λιωμένα κεριά και… ωπ, τι μυρίζει έτσι; Φφφ… πάλι ο νεροχύτης γέμισε. Πότε τα κατάφερες όλα αυτά;!

Δεν αποτελεί είδηση ότι ιδίως για τους ανθρώπους με έντονη καθημερινότητα, η οργάνωση του σπιτιού μετατρέπεται πολύ συχνά σε σωστή άσκηση υπομονής –την οποία δεν έχουμε πάντα!-. Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε, «Έως πότε θα ζω έτσι; Πώς γίνεται όλο να μαζεύω και να τακτοποιώ κι όλα να σκορπίζονται ξανά ως δια μαγείας; Γιατί σε μένα;!». Και αφού βάζουμε μπρος πάλι την τακτοποίηση, μετά από τρεις μέρες η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μήπως τελικά δεν μας κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις;

Write your awesome label here.

Για πολλούς η μεγαλύτερη δυσκολία στην οργάνωση του σπιτιού είναι η διατήρησή της και η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το ένα μέρος. Η σωστή οργάνωση, ωστόσο, προϋποθέτει ένα βασικότερο στάδιο, το οποίο αποτελεί το «μαγικό κλειδί» της οργάνωσης. Το όνομά του; Ξεκαθάρισμα. Το περίφημο «Ξεκαθάρισμα» λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι η αρχή του όλου ή αλλιώς «η μισή δουλειά». Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν όλα αυτά τα βιβλία και αντικείμενα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σας για παράδειγμα, ή στην τραπεζαρία τα χρειάζεστε; Εξυπηρετούν κάποιο σκοπό; Μήπως απλά πιάνουν χώρο; Βοηθούν με κάποιο τρόπο τη λειτουργικότητα του σπιτιού και κατ’ επέκταση… της ζωής σας;

Οι σωστές ερωτήσεις είναι αυτές που θα σας οδηγήσουν σε ένα σωστό ξεκαθάρισμα. Και το σωστό ξεκαθάρισμα χρειάζεται να γίνει αντικείμενο – αντικείμενο. Η καταξιωμένη Professional Organizer Μαριλένα Πατέρα αυτή τη στιγμή θα μας συμβούλευε «Πιάσε το Χ αντικείμενο στα χέρια σου κι αναρωτήσου… Εξυπηρετεί κάποιο σκοπό; Ναι, ίσως έχει συναισθηματική αξία, αλλά, ειλικρινά τώρα, το χρειάζεσαι; Αν όχι, μη διστάσεις. Βάλε το σε μια τσάντα και χάρισέ το!».


Στην Open Academy έχουμε την τιμή να μας προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις της η πρώτη Professional Organizer της Ελλάδας Μαριλένα Πατέρα μέσω του μαθήματος «Σπίτι σε τάξη», στο οποίο μοιράζεται μαζί μας ποικίλους, ακριβείς και έξυπνους τρόπους οργάνωσης του σπιτιού, αλλά και τη σημασία τους στην καθημερινότητά μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με το μάθημα της Μαριλένας Πατέρα εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις