Open Academy

Σουβλάκι ή σαλάτα;

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να αισθάνεται ενοχές αφού προτίμησε το «κακό» πιτόγυρο έναντι της «θρεπτικής» σαλάτας; Πόσες φορές ένιωσες ότι με το να προσθέσεις λίγο περισσότερο μαρούλι στο ίδιο λαχταριστό και «κακό» παρ’ όλα αυτά πιτόγυρο κάπως σε ξεγελάς; Πόσα «από Δευτέρα αρχίζω διατροφή!» μπορείς να πεις στην τελευταία του μπουκιά και έως πότε ακόμα μπορείς να αντέχεις αυτό το αίσθημα της ενοχής μέσα σου;

Το παραπάνω δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας και είναι βγαλμένο απ’ τη ζωή. Έχει συμβεί σε όλες και όλους μας ανεξαιρέτως και ευτυχώς κάπου εδώ έρχεται η δύναμη της γνώσης να… μας ανοίξει τα μάτια. Ας εξετάσουμε ένα απλό παράδειγμα: Βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο εστιατόριο με ωραία, δοκιμασμένη κουζίνα. Έχεις ξεκινήσει διατροφή εδώ και μια εβδομάδα και όλα πηγαίνουν περίφημα και μπράβο σου! «Μια μερίδα παστίτσιο!», «Ένα ψαρονέφρι με πουρέ!», «Μια μερίδα κοτόπουλο με όλα τα γύρω γύρω, ξέρετε!» ακους απ’ την παρέα κι εσύ έχεις παραμείνει σαστισμένος-ή πάνω απ’ τον κατάλογο προσπαθώντας να κάνεις υπολογισμούς θερμίδων. Να σε βοηθήσουμε;


Write your awesome label here.

Μια χωριάτικη σαλάτα ισοδυναμεί με 700 θερμίδες κι αν τη συνοδεύσουμε με ψωμί, φέτα και περισσότερες ελιές μπορεί να ξεπεράσει τις 1000. Φυσικά, τα λαχανικά της σαλάτας έχουν πολύτιμα συστατικά και αξία για τον οργανισμό μας, όταν όμως προσθέτουμε άλλα τρόφιμα που δεν έχουν -και προσθέτουν μόνο θερμίδες-, όπως η παρμεζάνα, η μαγιονέζα, ή το μπέικον, τότε… η «υγιεινή» διατροφή πάει περίπατο. Το λαχταριστό σουβλάκι από την άλλη είναι μια άλλη υπόθεση, αρκεί να ξέρουμε πώς να το… φάμε. Γνώριζες ότι ένα σουβλάκι με πίτα ολικής, καλαμάκι κοτόπουλο αντί γύρο, ντομάτα, κρεμμύδι και λίγο τζατζίκι αποτελεί ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα; Να σε πληροφορήσουμε ότι από τις 700 θερμίδες, το σουβλάκι αυτό πέφτει στις 350 με πρωτεϊνική αξία και φυτικές ίνες. Από κει και πέρα… εσύ αποφασίζεις!

Κάθε πιάτο, μικρό ή μεγάλο, εντός σπιτιού, εκτός, καλά 
μαγειρεμένο ή «γρήγορο», φέρει τις δικές του παγίδες, τη δική του αξία, τα δικά του μυστικά. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η γνώση είναι δύναμη.


Στην Open Academy είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, ο οποίος μέσα από το μάθημά του «Σύγχρονες διατροφικές παγίδες» παρουσιάζει διατροφικές παγίδες της καθημερινότητάς μας, καλά κρυμμένες και εξαιρετικά επικίνδυνες για το βάρος και την υγεία μας, αλλά και τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία μας συνολικά.

Μπορείτε να δείτε το Μάθημα του Δρ. Παπαλαζάρου εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις