Open Academy

Κοιμάται δύσκολα, τι να κάνω;

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, ενώ παράλληλα παίζει ρόλο καταλυτικό στην ψυχική, αλλά και πνευματική του υγεία. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά άμεσα και τη δική σας ψυχική και πνευματική υγεία, αφού όταν το μωρό σας έχει διαταραχές στον ύπνο, τότε αυτόματα… αποκτάτε κι εσείς! Τα καλά νέα εδώ είναι ότι η επιστήμη της θετικής εκπαίδευσης για τον ύπνο έρχεται να δώσει τα φώτα της, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν την ανακαλύψετε, αϋπνίες τέλος.


Το αίσθημα της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι το άλφα και το ωμέγα που χρειάζεται να αισθανθεί το μωρό προκειμένου να βιώσει όνειρα γλυκά και να έχει έναν απολαυστικό και βαθύ ύπνο. Αν η έννοια της ασφάλειας στα μάτια σας φαντάζει βουνό και πιστεύετε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα, ίσως όσα ακολουθούν, σας βοηθήσουν.

Write your awesome label here.


  • Ύπνος πάντα ανάσκελα 

Δεν υπάρχει πιο ασφαλής στάση σώματος για το μωρό σας από το να το τοποθετείτε ανάσκελα. Αυτό διότι ακόμα κι αν έχει παλινδρόμηση, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εμετό χάρη στη χωροδιάταξη των οργάνων γύρω από το λαιμό. Επίσης, οι τελευταίες οδηγίες ασφαλείας αναφέρουν ότι ο ιδανικός χώρος για το μωρό είναι σε άδεια κούνια και με σκληρό στρώμα.

  • Ποτέ στον καναπέ

Είναι πολύ λογικό να επιστρέψατε κουρασμένη/ος από τη δουλειά και να τοποθετήσατε το μωρό σας ανάμεσα από το μπράτσο του καναπέ και τον εαυτό σας. Κάπως έτσι σας… πήρε ο ύπνος. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να το κρατάτε κοντά σας όμως: Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία που ευθύνεται για το σύνδρομο βρογχικού θανάτου. Φροντίστε το μωρό να κοιμάται μόνο, σε σταθερό χώρο.  

  • Μαζί με το μωρό 

Πολλοί γονείς κοιμούνται μαζί με το μωρό τους στο ίδιο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί πιο ασφαλές. Για ένα διάστημα, καλό είναι να κοιμόμαστε με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν τρεις μήνες, κάποιοι έξι και κάποιοι δώδεκα. Αυτό έχει να κάνει με την ετοιμότητα των γονιών.

Μη ξεχνάτε ποτέ ότι ναι μεν ο ύπνος του μωρού σας μπορεί να μην είναι μια εύκολη πάντα διαδικασία, τα σωστά μυστικά όμως και οι κατάλληλες συμβουλές μπορούν να οδηγήσουν στην αληθινή επιτυχία. 
Στην Open Academy έχουμε την τιμή να μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές της η Νευροβιολόγος και Σύμβουλος Ύπνου, Ζέτα Γάκη στο μάθημά της «Θετική Εκπαίδευση ύπνου για Βρέφη», ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης ύπνου για βρέφη και μικρά παιδιά. Αν είστε γονέας ή φροντιστής βρεφών κι αισθάνεστε ότι όλα τα παραπάνω σας… αφορούν, δείτε περισσότερα εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις