Open Academy

Κατάθλιψη: Τα σημάδια στο σώμα

Σε αντίθεση με την απλή θλίψη, ή μελαγχολία που ενδεχομένως έχουμε βιώσει όλες και όλοι μας, η κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή ψυχική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθιά καταθλιπτική διάθεση, απουσία όρεξης, ενέργειας και ενδιαφέροντος, διαταραχές στον ύπνο, απώλεια ή μεταβολές βάρους, αδυναμία συγκέντρωσης, αίσθημα ενοχής/αναξιότητας κ.α. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης πως περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν κάποια στιγμή της ζωής τους από κατάθλιψη, με τις γυναίκες να την εμφανίζουν πολύ συχνότερα απ’ ότι οι άντρες.

Το πώς μπορεί να εμφανιστεί, αλλά και να εκδηλωθεί η ψυχική νόσος αυτή, την οποία ουκ ολίγοι χαρακτηρίζουν ως «μάστιγα της εποχής» μαζί με το άγχος, μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το άτομο, το ιστορικό του, καθώς και η προσωπικότητά του. Την ίδια στιγμή ωστόσο που γίνεται λόγος για μια νόσο της ψυχής, η κατάθλιψη επηρεάζει πολλά περισσότερα, όπως τη σκέψη, την κινητικότητα, αλλά και μια σειρά βιολογικών λειτουργιών.

Write your awesome label here.
Ποια είναι όμως τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται; 

Τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα που αναφέρονται ήδη από τα πρώτα στάδια εκδήλωσής της περιλαμβάνουν την κόπωση (απουσία διάθεσης για κίνηση, εξάντληση, συχνές ζαλάδες και έντονη δύσπνοια), την χαμηλή ενεργητικότητα, τις διαταραχές ύπνου (ύπνος πολλές ώρες, ή ξαφνικό ξύπνημα λόγω στρες και μεταβολές κατά τη διάρκειά του), τη σημαντική απώλεια βάρους λόγω μειωμένης όρεξης, ή τη σημαντική αύξηση βάρους λόγω συναισθηματικής υπερφαγίας, τις μεταβολές ενδοκρινικής λειτουργίας και τέλος τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Παράλληλα και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και οφείλουμε να μην τα αμελούμε, όπως για παράδειγμα η ψυχοκινητική επιβράδυνση, η πλήρης αδυναμία εργασίας, οι διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης κ.α. Αν κάποιο δικό σας άτομο, ή εσείς αναγνωρίσετε τα παραπάνω συμπτώματα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαίες δομές, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης δωρεάν (και στον τομέα της Ψυχιατρικής).
Στην Open Academy, ο διακεκριμένος Ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος μέσα από το Μάθημά του «Περί άγχους και κατάθλιψης» αναλύει με επιστημονικό, αλλά κατανοητό τρόπο τις ψυχικές νόσους του σήμερα, ενημερώνοντάς μας για τις θεραπείες, αλλά και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ολιστικά και στοχευμένα. Περισσότερα για το Μάθημα αυτό, μπορείτε να δείτε εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις