Open Academy

Η σημασία του διαλογισμού μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία

Τον Ιούνιο του 2018 όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την ιστορία δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν σε ένα σπήλαιο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Όταν έγινε η διάσωση, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites παγκόσμια μιλούσαν για την καλή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα παιδιά. Ο διαλογισμός είχε παίξει τον ρόλο του σε αυτό!

Ο προπονητής τους, μένοντας ορφανός από τα δέκα του, πέρασε δώδεκα χρόνια από τη ζωή του σε βουδιστικό μοναστήρι ως εκπαιδευόμενος βουδιστής μοναχός, μαθαίνοντας, μεταξύ άλλων, την Τέχνη του διαλογισμού. Οι Βρετανοί διασώστες, που πρώτοι αντίκρισαν τα παιδιά και τον προπονητή στη σπηλιά, ανέφεραν ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση σωματικά, κανείς δεν έκλαιγε, δεν ήταν ταραγμένοι, είχαν ακμαίο ηθικό και ήταν εντυπωσιακά ήρεμοι, αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά κάτω από αντίξοες συνθήκες και για αρκετές ημέρες.

Write your awesome label here.

Κατά μια έννοια, τα παιδιά ήταν τυχερά που είχαν τον συγκεκριμένο προπονητή ο οποίος τους έδειξε πώς να διαλογίζονται, όπως και κάποιες ακόμα τεχνικές που τους βοήθησαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Άλλωστε, σε ένα τόσο κλειστοφοβικό περιβάλλον θα μπορούσε να υπάρχει αρκετός εκνευρισμός, ο οποίος θα προκαλούσε μεγαλύτερη κατανάλωση του λιγοστού οξυγόνου που είχαν.

Αλήθεια, γνώριζες ότι με τον διαλογισμό μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, άρα μειώνονται και οι ανάγκες του οργανισμού για πρόσληψη οξυγόνου; Τα παιδιά ζούσαν για μέρες ολόκληρες με 15% οξυγόνο, ενώ τα κανονικά επίπεδα είναι στο 21%. Το 15% είναι το χαμηλότερο ποσοστό στο οποίο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος.

Αν κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι σε μια τόσο δύσκολη και ακραία κατάσταση να βοηθηθούν από τον διαλογισμό και από τη σωστή αναπνοή, γιατί να μην μπορούμε και εμείς να βουτήξουμε για λίγο στον κόσμο του διαλογισμού όπου όλα φαίνονται, και τελικά γίνονται, λιγότερο απειλητικά και στρεσογόνα;

Η Καίτη Φαρμάκη, instructor της Open Academy, στο Μάθημα «Τα μυστικά του διαλογισμού», μοιράζεται μαζί μας τεχνικές αναπνοής για το άγχος, αλλά και τεχνικές διαλογισμού και οραματισμού που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια ζωή εναρμονισμένη με τις αξίες και τον εσώτερο εαυτό μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με το μάθημα της Καίτης Φαρμάκη εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις