Open Academy

Εσύ, πόσο «καλό παιδί» είσαι;

Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο με θέμα «καλό παιδί» θα σε οδηγήσει σε δεκάδες σχετικά άρθρα που αναλύουν τα βασικά του χαρακτηριστικά, πόσο καλό, ή κακό μας κάνει, τι μας οδηγεί στο να μπαίνουμε σε αυτό τον ρόλο και τελικά πόσο κοντά μας φέρνει στον αληθινό μας εαυτό και τους άλλους, ή… πόσο μας απομακρύνει. Η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζουμε περί της «στάμπας» του καλού παιδιού και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, κάποτε υπήρξαμε…


Τα «καλά παιδιά» είναι έξυπνα, επικοινωνιακά, σπανίως λένε όχι και σχεδόν πάντα είναι πρώτη γραμμή να εξυπηρετήσουν με χαρά. Είναι ευγενικά, είναι «καθώς πρέπει», είναι πάντα εκεί, δοτικά και φιλότιμα. Τα καλά παιδιά, επίσης, έχουν προτεραιότητα πάντα τους άλλους, το συναίσθημα της απόρριψης το διαχειρίζονται με τρομακτική δυσκολία, ενώ όσο εργατικά κι αν είναι, σπανίως τα βλέπουμε στην… κορυφή. Γιατί άραγε;

Write your awesome label here.

Αν κάπου σε όλα τα παρακάτω σε βρίσκεις και ταυτόχρονα θες να σε δεις στην κορυφή, συνιστάμε προσοχή:


  1. Τα καλά παιδιά επιζητούν την αποδοχή και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γίνουν αρεστά και επιθυμητά.
  2. Τα καλά παιδιά έχουν την τάση να θέλουν να «επισκευάσουν» τους άλλους και να τους υποστηρίξουν, επιδιώκοντας να «λύσουν» με το ζόρι τα προβλήματά τους, αμελώντας τον ίδιο τους τον εαυτό και εξυψώνοντάς αυτομάτως τον άλλο ως «κέντρο του σύμπαντος».
  3. Τα καλά παιδιά αποφεύγουν τις συγκρούσεις όπως… ο διάολος το λιβάνι, αφού φοβούνται μη χάσουν την αποδοχή, ενώ υποσυνείδητα μυούνται σε μια στάση «μη διεκδίκησης» για τον εαυτό τους.
  4. Τα καλά παιδιά, συμπιέζουν και τις περισσότερες φορές αποκρύπτουν τα αληθινά τους συναισθήματα με τον φόβο ότι θα «σπάσει» η εικόνα τους και θα αποκαλυφθεί η ευαλωτότητά τους.
  5. Τα καλά παιδιά, αναλόγως την περίσταση και τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους, υποδύονται ρόλους και φορούν μάσκες για να συνεχίσουν να είναι αποδεκτά και αρεστά.
  6. Τα καλά παιδιά δυσκολεύονται απίστευτα να βάλουν προτεραιότητα τις αληθινές τους ανάγκες, αφού είναι «όλα για τους άλλους, πάντα για τους άλλους…», φέρνοντας τελικά τη ζωή τους σε δεύτερη μοίρα.


Όλα τα παραπάνω είναι μόνο έξι από τα δεκατρία βασικά χαρακτηριστικά του ρόλου του «καλού παιδιού». Το πόσο μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας ή αν τελικά μας απομακρύνει θα το σκεφτείτε εσείς…
Εμείς από πλευράς μας, μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε στο ακέραιο ότι περισσότερα σχετικά με το ρόλο του καλού παιδιού, πώς θα αποδεχτούμε και θα αγκαλιάσουμε τον αληθινό μας εαυτό και πώς θα «πετάξουμε την ταμπέλα» του έμπρακτα και μια για πάντα, θα ανακαλύψετε στο μάθημα «Όχι πια καλό παιδί» με τον Αλέξιο Βανδώρο. Για να μάθετε και τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά του «καλού παιδιού» και να… γιατρευτείτε (!) πατήστε εδώ!
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις