Open Academy

Το μυστικό των influencers!

Είσαι στο γραφείο. Η ώρα δε λέει να περάσει με τίποτα, τα mails σκάνε μύτη το ένα μετά το άλλο και ο πονοκέφαλος έχει χτυπήσει ταβάνι. Πρέπει να κάνεις ένα break. Κλείνεις τα μάτια, κάνεις αναπνοές, χτυπάει ειδοποίηση στο κινητό και δεν αντέχεις… ανοίγεις το Instagram. Σκρολάρεις λίγο στην αρχική και ξεκινάς να χαζεύεις stories. Και κολλάς! Και μισή ώρα μετά, αφού έχεις πάρει μέρος σε δύο διαγωνισμούς και έχεις μάθει τι έφαγε η Χ, τι ήπιε ο Ψ και που γυμνάστηκε ο Ω –στο πρότεινε κιόλας!- αναρωτιέσαι: «Μα πώς το κάνουν αυτό οι influencers;! Πως σε κάνουν να κολλάς;».

Για πολλούς η λέξη «επιρροή» έχει αρνητική χροιά. Η εποχή μας βέβαια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την δημιουργία ολοένα και περισσότερο νέων digital επαγγελμάτων, μας έχει κάνει να τη δούμε με άλλο μάτι. Η αλήθεια είναι ότι η Τέχνη της επιρροής μαθαίνεται και μάλιστα έχει ως βάση έξι βασικές αρχές, τις οποίες αν καλλιεργήσεις και θα γνωρίζεις πότε θέλουν να σε επηρεάσουν για οποιονδήποτε λόγο, αλλά και τους τρόπους για να επηρεάσεις εσύ. Κακά τα ψέματα… Όσο μας αρέσει να ασκούμε επιρροή, τόσο μας αρέσει και να μας ασκούν.
Write your awesome label here.
«Κάνε κάτι καλό στον άλλον, θα νιώσει υποχρέωση να στο ανταποδώσει, να πει ΝΑΙ στο αίτημά σου». Αυτή είναι η πρώτη και βασικότερη αρχή της Τέχνης της επιρροής. Ανταπόδοση. Σκεφτείτε το πιο απλό… Σας έρχεται σπίτι ένα προσκλητήριο γάμου μιας παλιάς σας συμμαθήτριας από το δημοτικό. Δε θα αισθανθείτε την υποχρέωση να πάτε αφού σας προσκάλεσε; Δε θα αισθανθείτε την ηθική υποχρέωση να την προσκαλέσετε με τη σειρά σας κι εσείς στον δικό σας γάμο; Ρίξτε μια ματιά στα social media… δε θα κάνετε συχνότερα like και σχόλια σε όσους σας κάνουν κι εσάς like και σχόλια; Σκεφτείτε τους influencers… Κάνουν διαγωνισμούς, μας παραπέμπουν να ακολουθήσουμε άλλες σελίδες για να κερδίσουμε κάτι, μπορεί να μην κερδίσουμε και ποτέ (!) αλλά εκείνοι, πράγματι «μοιράζουν». Κάνουν κάτι «καλό» που έχει αντίκτυπο και βασίζεται στην… ανταπόδοση.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες την πρώτη αρχή της Τέχνης της επιρροής καθώς τα παραδείγματα είναι άπειρα, αλλά υπάρχουν και ακόμα πέντε αρχές που αν της μάθεις, θα… ξεμάθεις όσα ήξερες και θα ανακαλύψεις πως εν δυνάμει είσαι και εσύ ένας εξαιρετικός influencer! Ας το αφήσουμε όμως αυτό στους ειδικούς που έχουν και την εμπειρία και την κατάλληλη γνώση… 
Στο Μάθημα «Η Τέχνη της πειθούς: Για να επηρεάζεις όπως ποτέ πριν», ο Γιώργος Γούλας, Career Advisor & Coach, μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και τεχνικές για να μάθουμε να επηρεάζουμε τους άλλους με τρόπο ηθικό και ειλικρινή σε κάθε συνθήκη, αλλά και να αντιλαμβανόμαστε πότε κάποιος θέλει να μας επηρεάσει προς όφελός του για να μας αποσπάσει χρήματα ή δεσμεύσεις. Αν όλα αυτά σε αφορούν… το μάθημά του θα βρεις εδώ.
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις