Open Academy

Πόσο καλά ξέρεις τη γάτα σου;

Όσο «καλά» μπορεί να διαβάσει κανείς τη συμπεριφορά του σκύλου, τόσο μπερδεύεται με τη γάτα. Και είναι αλήθεια! Οι σκύλοι είναι πλάσματα εκ φύσεως πιο εξωστρεφή, η γλώσσα του σώματός τους μαρτυρά τις διαθέσεις τους, το τι ζητάνε, το τι έχουν ανάγκη. Την ίδια στιγμή, αν και φαινομενικά η περίπτωση της γάτας είναι πιο «δύσκολη», υπάρχουν πολλά σημάδια που μας βοηθούν να καταλάβουμε την ψυχολογία της, αλλά και το τι μπορεί να έχει κατά νου. Το κλειδί εδώ, όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις, είναι ένα: Παρατηρητικότητα!

Οι γάτες, όπως και εμείς οι άνθρωποι, έχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών συναισθημάτων - αισθάνονται ευτυχισμένες, λυπημένες, φοβισμένες, ανακουφισμένες, ακόμη και απογοητευμένες. Αν θέλετε να έχετε μια καλή σχέση με τη γάτα σας, οφείλετε να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια - συναισθήματα και να απαντάτε όπου χρειάζεται με άμεσο στόχο την υγιή και αρμονική σας συμβίωση, αλλά και την καλύτερη ψυχολογία της υπέροχής σας φίλης! 
Write your awesome label here.
Πάμε να δούμε μερικά από αυτά;

Όταν τα μάτια της γυαλίζουν ελαφρώς, ή είναι μισόκλειστα, όταν είναι ξαπλωμένη ή κουλουριασμένη σε σχήμα χνουδωτής μπαλίτσας, όταν τα αυτάκια της είναι χαλαρά, τα μουστάκια της ήρεμα και η ουρά της ακίνητη, τότε η γάτα μας αισθάνεται ασφάλεια, γαλήνη και ηρεμία. Εν ολίγοις, είναι happy! 

Όταν από την άλλη,  η ουρά της είναι κάτω από το σώμα της ή κινείται σαν μαστίγιο από τη μία πλευρά στην άλλη, ή σηκώνει όρθια τη γούνα της, τότε χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι κάποιο ερέθισμα την έχει επηρεάσει, ενδεχομένως, από το περιβάλλον –το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με εμάς- και αισθάνεται φόβο ή απειλή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί και να… επιτεθεί στην προσπάθειά της για «άμυνα». Εδώ, καλό είναι να της δώσουμε τον χρόνο της χωρίς να επέμβουμε, εκτός κι αν εντοπίσουμε τι της προκαλεί αναστάτωση. Αν η πληροφορία αυτή είναι σίγουρη, τότε αυτομάτως απομακρύνουμε από τον χώρο την «απειλή».

Και φυσικά όλα αυτά είναι μόνο τα μισά των μισών των μισών ενδείξεων όπου μπορούμε να καταλάβουμε αν η γάτα μας είναι γαλήνια, φοβισμένη, απογοητευμένη, ή χαρούμενη. Υπάρχουν άλλα τόσα σημάδια, όπως και συμβουλές σχετικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να τη «διαβάζουμε» καλύτερα και να έχουμε μαζί της μια αρμονική συμβίωση.
Για όλα τα παραπάνω μας μιλά η Έλενα Δέδε, στο online course της στην Open Academy με τίτλο: «Σκύλος και Γάτα: Μυστικά και συμβουλές για να ζήσουμε μαζί» με απόλυτο σκοπό να ζούμε μέσα στην αγάπη με τους τετράποδους φίλους μας και να είμαστε και εμείς καλά, αλλά και εκείνοι! Περισσότερα για τον μαγικό κόσμο αυτό, μπορείς να δεις εδώ
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις