Αν καταπίνεις τα συναισθήματά σου…
Δεν πάει καιρός απ’ όταν έπεσε στην αντίληψή μας ένα δημοσίευμα καμπάνιας σχετικά με την πρόληψη των διαταραχών πρόσληψης τροφής, το οποίο είχε ως φωτογραφία τα όμορφα, κατακόκκινα χείλη μιας γυναίκας που «κατάπιναν» τις λέξεις «θυμό», «απόγνωση», «κατάθλιψη», «ανησυχία», «στρες», «ζήλεια». Η λεζάντα πάνω από το εν λόγω δημοσίευμα ευαισθητοποίησης έγραφε: «Μην καταπίνετε τα συναισθήματά σας!».
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής τα τελευταία χρόνια έχουν
πάρει σημαντικές διαστάσεις, ενώ όλο και πιο συχνά ακούμε για σχετικά
περιστατικά όπως ότι… η Χ διάσημη πέρασε νευρική ανορεξία και ο Ψ συνεργάτης βιώνει
βουλιμικά επεισόδια. Σίγουρα, το να τα ακους όλα αυτά τη στιγμή που έχεις
αναπτύξει μια ιδιαίτερη, σχεδόν παθολογική σχέση με το κεφάλαιο «φαγητό» δεν
είναι ό,τι πιο ευχάριστο…
Η καλή εκδοχή λέει πως θα προσέξουμε περισσότερο τη διατροφή και την υγεία μας, αγαπώντας τον εαυτό μας περισσότερο και βελτιώνοντας την εικόνα του για εμάς. Η κακή εκδοχή λέει πως θα αρπάξουμε το «μαστίγιο» και… θα ξεκινήσουμε όντως να «καταπίνουμε» τα συναισθήματά μας, είτε «κλειδώνοντας» το στόμα μας, είτε καταβροχθίζοντας ό,τι μας υποβάλλει ο νους ότι έχουμε ανάγκη. Ακόμα κι όταν δεν την έχουμε αληθινά…
«Στην πραγματικότητα, στις περιπτώσεις διαταραχών πρόσληψης τροφής, το πρόβλημα δεν είναι το φαγητό αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτό» θα μας έλεγε αυτή τη στιγμή η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις διαταραχές πρόσληψης τροφής Μάρσα Κολέτση. «Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής γίνονται ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. Καλύπτουν συναισθήματα και βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες που συχνά το άτομο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει».
Μοιράσου τη γνώση!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις

