Open Academy

Τι είναι αυτό που το λένε «μέλλον»;

Μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον; Αν ήδη σκέφτεσαι πως «όχι» και πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο και υπό έλεγχο» και πως «είναι όλα τόσο αβέβαια», εμείς θα σου απαντήσουμε πως… ξεκάθαρα ναι. Το μέλλον όχι μόνο είναι προβλέψιμο, αλλά έχει δεδομένα και βεβαιότητα. Αν πάμε λίγα έως αρκετά χρόνια πίσω, κάποτε το «μέλλον» ήταν η φωτιά, ήταν το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, οι διαδικτυακές πληρωμές, η τηλεργασία. Τώρα, ούτε που θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Τότε, για να υλοποιούνται χρόνια τώρα, κάποιοι τα… προέβλεψαν και τα έβαλαν μπροστά.

Με την απίθανη ταχύτητα που διαδραματίζονται όλα τριγύρω μας, με την απίστευτη εξέλιξη της τεχνολογίας και όλα τα σπουδαία ανθρώπινα επιτεύγματά μας σε όλους τους τομείς, το μέλλον είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε, όσο αβέβαιο κι αν μοιάζει να είναι. Τι είναι όμως το μέλλον πραγματικά; Ποια η υπόστασή του και πως μας επηρεάζει στο τώρα; Πολλοί άνθρωποι το περιμένουν με ανυπομονησία και προετοιμάζονται κατάλληλα γι’ αυτό, άλλους τους αγχώνει και δυσφορούν, άλλοι επιμένουν διαρκώς ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Τελικά, που κρύβεται η αλήθεια;


Write your awesome label here.
Ο Κομφούκιος είχε πει: «Μελέτησε το παρελθόν, αν θες να ορίσεις το μέλλον» και πράγματι αν σκεφτούμε πως οι συμπεριφορές, ή αλλιώς τα «μοτίβα» μας όπως λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι επαναλαμβανόμενα έως να τα αναγνωρίσουμε, να τα αποδεχτούμε και να αποφασίσουμε να τα σπάσουμε –αν το αποφασίσουμε-, η ιστορία πράγματι επαναλαμβάνεται και με βάση το παρελθόν και το παρόν, μπορούμε να ορίσουμε το αύριο. Για σκεφτείτε όμως πως επιδρά η ρήση του Κομφούκιου πανανθρώπινα! Παγκόσμια…

Ο Δημήτρης Δημητριάδης υποστηρίζει ότι «η έννοια του μέλλοντος» είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Μάλιστα πιστεύει πως είναι κάτι που φτιάξαμε από τις πρώτες μέρες μας στην γη, σαν ένα μηχανισμό για να κρατάμε τον εαυτό μας ενθουσιασμένο για αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως αύριο. Σε συνέχεια αυτής της αρχής λοιπόν, μπορούμε πράγματι να προβλέψουμε το μέλλον. Και αν μπορούμε να το προβλέψουμε τότε μπορούμε σίγουρα και να το διαμορφώσουμε. Ενδιαφέρον ε;!
Αν όλα τα παραπάνω σε συναρπάζουν, αν θέλεις με ένα κλικ και σε λιγότερο από τρεις ώρες να βρεθείς πολλά χρόνια μπροστά, αν θέλεις να διαμορφώσεις τις καταλληλότερες για εσένα συνθήκες προετοιμασίας για ένα σούπερ μέλλον και αν θες να εξοικειωθείς με digital έννοιες που έρχονται για να… μείνουν, τότε το online course της Open Academy «Μια ματιά στο μέλλον - Το δώρο του future thinking» με τον Δημήτρη Δημητριάδη είναι ΓΙΑ ΣΕΝΑ και μπορείς να το δεις αμέσως εδώ!
Open Academy Team

Μοιράσου τη γνώση!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & συνεντεύξεις